blank

Janne Rauhala

Rukoussunnuntai

21.05.2017

Saarna isosten siunaamisessa 210517 (messu Kaupunginkirkossa)

Rukoussunnuntai

Matt. 6: 5-13

Jeesus opetti ja sanoi:
    ”Kun rukoilette, älkää tehkö sitä tekopyhien tavoin. He asettuvat mielellään synagogiin ja kadunkulmiin rukoilemaan, jotta olisivat ihmisten näkyvissä. Totisesti: he ovat jo palkkansa saaneet. Kun sinä rukoilet, mene sisälle huoneeseesi, sulje ovi ja rukoile sitten Isääsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut.
    Rukoillessanne älkää hokeko tyhjää niin kuin pakanat, jotka kuvittelevat tulevansa kuulluiksi, kun vain latelevat sanoja. Älkää ruvetko heidän kaltaisikseen. Teidän Isänne kyllä tietää mitä te tarvitsette, jo ennen kuin olette häneltä pyytäneetkään. Rukoilkaa te siis näin:
      - Isä meidän, joka olet taivaissa!
      Pyhitetty olkoon sinun nimesi.
      Tulkoon sinun valtakuntasi.
      Tapahtukoon sinun tahtosi,
      myös maan päällä niin kuin taivaassa.
      Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme.
      Ja anna meille velkamme anteeksi,
      niin kuin mekin annamme anteeksi niille,
      jotka ovat meille velassa.
      Äläkä anna meidän joutua kiusaukseen,
      vaan päästä meidät pahasta.”

Jeesuksen opetus rukouksesta kuuluu hänen vuorisaarnaansa. Se on päässyt kahteenkin evankeliumiin, joten todennäköisesti Jeesus on opettanut rukouksesta useaan kertaan saarnamatkoillaan. Monet ihmiset olivat nämä sanat kuulleet ennen kuin Matteus ja Luukas ne kirjoittivat ylös.

Isä meidän, eli Herran rukous, on meille tuttuakin tutumpi. Kuitenkaan se ei päästä meitä helpolla. Yksi kohta varsinkin riisuu meidät omahyväisyydestä ja itsekkyydestä. Hurskastakaan se ei päästä helpolla. ”Ja anna meille velkamme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meille velassa.” Velalla tarkoitetaan sitä loputonta syntivelkaa, jota Jumala meiltä kyselee. Emme pysty hyvittämään sitä hänelle teoilla. Martti Luther muotoili Herran rukouksen helpompaan muotoon ”anna meille meidän syntimme anteeksi” Lutherin uudistus on teologisesti varsin ongelmaton. Alkuperäinen idea Jumalan ja ihmisen välisestä suhteesta säilyy molemmissa sanamuodoissa. Selkeämmäksi tulee ihmisten keskinäiset suhteet.

Niin, se vaikea pala meille ihmisille tässä rukouksessa on se, että meidän tulisi AINA antaa anteeksi niille, jotka sitä meitä pyytävät. Rakkautta pitää löytyä, kunhan tunnekuohut ja suuttumus ovat viilenneet, sovinnon löytymiseksi.

Ihmisten elo käy täällä mahdottomaksi, mikäli rikkomustan jälkeen ei tapahdu kolmea asiaa

1)      katumus ja anteeksipyytäminen

2)      hyvitys

3)      anteeksi antaminen ja sovinto

Huomatkaa, että anteeksi ei voi antaa, jos toinen ei sitä pyydä.

Jeesus opettaa meitä ovelan nerokkaasti huomaamaan oman elämämme ja toimintamme kipupisteet. Hän rukoilee ikään kuin me aina toimisimme siten, että annamme muille anteeksi pyyteettömästi. Samalla hänen opetuksensa on armollista, sillä hän ei osoittele, vaan kertoo rukouksen muodossa, miten asioiden tulisi olla.

Herran rukous on haastava ja ravitseva. Se sisältää suuria asioita, sen kautta löytyy oikea Jumala-suhde ja onnellisen yhteiselon avaimet. Kiitos Herralle tästä!

Toivon, että te, hyvät uudet isoset, rukoilette joka ilta tämän rukouksen. Se valmistaa teitä teidän tehtäviinne. Rukoilkaa positiivisella mielellä, kuten Jeesuskin rukoili. Te tarvitsette hengellistä vahvistusta, sillä työ, jota teette, on vaativaa. Ennen kaikkea se on elintärkeää tälle seurakunnalle.

Se ei jää meidän ohjaajien mielissä unholaan, vaan haluamme kunnioittaa ja ohjata teitä löytämään työn kautta onnistumisen iloa.

Herran rukous kannattaa rukoilla rauhassa ja mietiskellen. Silloin saat tilaa omille ajatuksillesi ja kuten Jeesus lupaa, taivaallinen Isäsi palkitsee sinut.

Vanha sanonta: varjele tapaa, niin se varjelee sinua!

Artikkelit (6 viimeisintä)

19. sunnuntai helluntaistaElina Rouhiainen - 16.10.2017

14. sunnuntai helluntaista: LähimmäinenRitva Szarek - 10.9.2017

Saarna 11. su helluntaistaJanne Rauhala - 23.8.2017