blank

 

blank





blankblank
 

Riva Szarek

Saarna Metsämaan sadonkorjuun kiitosjuhlassa

29.10.2017

Metsämaan kirkko 240 v.

 

Söikö Luther perunoita?  Entä Mikael Agricola?

Tokko, sillä varhaisimmat merkinnät perunasta Euroopassa on vuodelta 1567. Suomessa peruna yleistyi vasta 1700-luvun loppupuolella. Joten kun Metsämaan kirkkoa on rakennettu, liekö rakentajilla joskus ollut tarjolla naurispataa?

Miettiköhän joku uunituoreessa kirkossa, jospa itse kuningas Kustaa III tulisi ja näkisi kuinka iso ja kaunis kirkko on.  

Entä tuumaatko sinä, että olisipa mukava nähdä, millaista väkeä kirkonpenkeissä istui 240 vuotta sitten. Miten kirkossa näki hämärässä, kynttilät olivat kalliita. 

Antoiko Metsämaan pappi saarnassaan ohjeita perunan kasvatukseen ja säilyttä-miseen? Mitähän muita arjen kehotuksia ja neuvoja?  

Entä soimasiko viinan-poltosta – jos sitä tiesi jossakin olevan?

 

Paljon on Kojonjoessa vettä virrannut, kunnes  ollaan tultu tähän päivään. Monet kylvöt kylvötty, monet sadot korjattu. Aina uuden kevään tullessa toivottu, kylvetty,  - rukoiltu ja toivottu parasta – ja korjattu sato. On ollut katovuosia, nälkävuosia, runsaita satovuosia – ja monia näiden väliltä.  On istuttu kirkon penkissä, elämän iloja ja huolia Herralle kannettu, voimaa ja johdatusta rukoiltu.

 

Me olemme osa luomakuntaa, vuodenajat vaihtuvat verkalleen – tai yllättäen, sillä aina ensilumi yllättää. Mutta onko ihmisen käden jälki vaikuttanut niin voimakkaasti, että me olemme ratkaisemattomien ongelmien aallokossa. Mihin maailma on menossa, on monen kysymys – vastauksia lienee paljon vähemmän.  Luonto, puhdas vesi, ilmastonmuutos, luonnon säästäminen tuleville sukupolville, elämäntapamme … sanat, käsitteet ja ajatukset poukkoilevat meissä käsittämättöminä ja isoina haasteina. 

Paniikki voisi iskeä, kun katsomme omia mahdollisuuksiamme, valintojamme – ja itsekäs pika-ajatus iskee: kunhan minä tästä elämästä nyt vain selviäisin – kuin suorituksena. Mutta eihän elämä ole suoritus. Onko se vähän niin kuin nuori mies, joka pelästyi saadessaan ämpärillisen perunoita kuorittavaksi.  Ei auttanut muu kuin ottaa peruna kerrallaan. Juuri niin maatalou-naiset tekivät suunnistuksen suurena päivänä.  Yhdelle kuorijalle mahdoton urakka, mutta siinä ne tuli porukalla kuorituiksi, lantut, perunat, porkkanat ja muut. Ehkä olet huolissasi, onko maalla asuvat, maataloudesta toimeentulonsa saavat kuitenkin paljolti yksin – liian isojen ämpärien edessä. Mikä riittää, mitä yksi ihminen jaksaa ja ehtii. Entä me yhdessä?  

 

Lapsemme, vanhuksemme – ja kaikki tältä väliltä ja kaikkialla maailmassa - tarvitsemme välittämistä, ihmisarvoista elämää, Jumalan rakkautta.  Ristin sovituksen sanoma  kuuluu jokaiselle.  Siksi lähetystyö on aina kirkon perustyötä, perustehtävä. 

 

Jumala on piirtänyt ihmiseen niin paljon omaansa, puhalsi meihin elämän henkäyksen. Se, että ihmisessä on jotain niin pyhää, Jumalan omaa antamaa arvokasta – meidän tulisi nähdä tämä toisissamme. Jumala on elämän antaja ja ylläpitäjä. Ilman elämää, ilman valoa me emme rakenna, me emme viljele, me emme korjaa satoa, me emme elä, me emme rakasta – emme edes riitele.

 

Jumalan luova työ jatkuu, hän on kutsunut ja hän kutsuu meitä yhtä kumppanikseen, viljelemään ja varjelemaan. Eikä Hän ole jättänyt meitä yksin! Sillä kaikessa, jo alusta alkaen Kristus on läsnä. Jo silloin, ennen kuin oli aikaa, on Kristus.

 

Paavali kirjoittaa:

 Meillä on vain yksi Jumala, Isä.

 Hänestä on kaikki lähtöisin, ja hänen luokseen me olemme matkalla.

 Meillä on vain yksi Herra, Jeesus Kristus.

 Hänen välityksellään on kaikki luotu, niin myös meidät.

Jeesus Kristus on kanssamme ylösnousseena Herrana ja Vapahtajana.

Siksi on turvallista elää Jumalan lapsena, armahdettuna syntisenä.

Taivasmatkalla jo nyt  - ja kerran perillä, kotona Taivaassa.

 

Artikkelit (6 viimeisintä)

Saarna Metsämaan sadonkorjuun kiitosjuhlassaRiva Szarek - 29.10.2017

20. sunnuntai helluntaistaAri Pääkkönen - 22.10.2017

19. sunnuntai helluntaistaElina Rouhiainen - 16.10.2017

14. sunnuntai helluntaista: LähimmäinenRitva Szarek - 10.9.2017

Saarna 11. su helluntaistaJanne Rauhala - 23.8.2017

Teknisiä ongelmia. Ei nettisaarnaa.Janne Rauhala - 25.6.2017

Näytä arkisto

blankblank

©  Loimaan seurakunta - Seurakuntapalveluiden virasto Puh. (02) - 776 4400 Fax. (02) - 776 4438  Avoinna ark. 9-13(ei ke) 
Sivuston toteutus Trival Oy